Turističke zajednice Općine Ližnjan, Vodnjan i Žminj kreću u zajedničku promidžbu razgleda svojih mjesta i njihovih prirodnih, povijesnih i gastronomskih posebnosti. Iako dvije pripadaju jugu, a jedna gravitira sjeveru poluotoka, ove su turističke zajednice prepoznale dobrobiti pa i ekonomičnost zajedničkog nastupa na tržištu i predstavljanja domaćim i stranim gostima. Rezultat takvog načina razmišljanja zajednički je letak koji će se naći u rukama gostiju ovih triju destinacija.
I to prilikom posjeta Ližnjanu, točnije Monte Madonni u Šišanu. Riječ je o podzemnom objektu poznatom i pod nazivom Svetica sagrađenom sredinom prošlog stoljeća u jeku hladnoratovske ere. O značaju te zaštitno atomske - nuklearne podzemne fortifikacije domaći i strani gosti slušat će od 13. srpnja do 7. rujna. U tom će razdoblju, petkom u 10 h kretati u besplatan razgled Svetice uz vođenje na engleskom i hrvatskom jeziku.
Biti će to prilika da se u Ližnjanu promoviraju Žminj i Vodnjan, budući da zajednički letak najavljuje i razgled Vodnjana koji se pak, održava od 10. srpnja do 23. kolovoza  Utorkom su vođenja organizirana na talijanskom i engleskom, a četvrtkom na njemačkom jeziku. Uz stručno vodstvo licenciranog vodiča sudionici razgleda doznat će zašto Vodnjance nazivaju Bumbarima, što se krije u najvećoj istarskoj crkvi, kako su se gradili kažuni, zašto je vodnjansko maslinovo ulje među najcjenjenijim uljima svijeta, te gdje je zasjedala inkvizicija.
Bogatstvo freski koje prikazuju scene iz Kristova života u Kapeli Svetog Trojstva u Žminju, svake srijede imju priliku vidjeti sudionici Žminjske štuorije, besplatnog razgleda Žminja na engleskom jeziku, koji također počinje u 10 h, a održava se od 11. srpnja do 5 rujna. Također, srijedom od 9 do 13 h Mali žminjski samanj u Kuli nudi suvenire, rukotvorine i domaće proizvode. Sudionici Žminjske štuorije ulaz u crkvu Svetog Antuna opata platit će 5 kn, a obići će i stare zidine koje opasuju jezgru mjesta, dok će,  prolazeći starom cestom,“Štradom” slušati priču o stvarnom životu istarskog čovjeka.
Ove turističke zajednice, osim povijesnih i kulturnih znamenitosti, zajednički promoviraju i privatni sektor, odnosno ugostiteljske objekte, iznajmljivače bicikala, tenis klub, OPG-ove, trgovine, mljekaru, špilju, proivođače vina i maslinovog ulja. Takav se oblik sinergije javnog i privatnog sektora, navode iz TZ- a Ližnjana, Vodnjana i Žminja, pokazao punim pogotkom kad je riječ o promociji destinacije i njezinih specifičnosti. Glas se o nekom kraju na taj način dalje čuje, što je i smisao turističke promidžbe.
Pa će tako sudionicima navedenih razgleda, uz zajednički letak, nuditi i kupone za ostvarivanje popusta. B.R.B.sport u Šišanu tako nudi 10% popusta na uslugu servisa bicikli, 15% popusta na njihov najam kao i na odjeću koja nije na akciji. Restaurant Bodulka, ugostiteljski obrt Mario, Stari Cok, Kaminada, La Piazza i Stari Ribar, nude 10 % popusta na konzumaciju, kao i OPG- u Traulin u Šišanu na sav asortiman, a Tenis klub Ližnjan nudi 10 % popusta na najam terena.
Svi koji se utorkom ili četvrtkom odluče za razgled Vodnjana, koji ove godine bilježi svoje treće izdanje, putem bonova dobivaju besplatnu prezentaciju proizvoda i piće dobrodošlice u Fitoaromi, 50 % popusta na asortiman i boćicu lavande za kupnju iznad 600 kn u Uljari Tonin. Teraboto, Giachin, Meloto, San Antonio, Cossara, Burin i La Bronza nude 10 % popusta na sav asortiman. Bonovi omogućavaju besplatnu vođenu degustaciju maslinovog ulja u Bristu, 10 % jeftinija bit će konzumacija u restoranu kod Milana, a u Guranisu domaći i strani turisti dobivaju poklon vrećicu na potrošenih 100 kn..
Žminjska štuorija, već peta za redom, osim što obuhvaća besplatan razled žminjskih znamenitosti, donosi putem bonova koje turisti dobivaju prilikom razgleda, 10% popusta na konzumaciju u Caffe baru Dani, Citty Cafeu Žminj, Žminjskoj oštariji i Restoranu pod Ladonjon. Na kupnju suhomesnatih proizvoda u OPG- u Žminjski gušti putem bona ostvaruje se popust od 10%, kao i na ulaznice u Špilju Feštinsko kraljevstvo. Mljekara Latus srijedom, svaki puni sat od 10 do 16 h, za 75 kn po osobi nudi aperitiv, jogurt, pet vrsta sira, vino i desert. Popusti za korištenje usluga Pedalistre također se nalaze na bonovima, pa će tako na besplatnom razgledu Žminja, turisti imati priliku iskoristiti 10 % popusta na najam bicikli, te na već ustaljenu biciklističku turu “Okusi žminjske tradicije” koja počinje srijedom u 16 h, a zaljubljenike u vožnju na dva kotača vodi stazom dugom 16 km.

Print

Kalendar događaja

kalendar

logo-small

    Tourist board of Ližnjan-Lisignano // Ližnjan 147, 52204 Ližnjan // T/F: +385 52 578 426  HTZTZIZ