Pucnjava i eksplozije nisu dio blagdanskog ugođaja!
Još od 1993. godine MUP provodi akciju „Mir i dobro“ u trajanju od 16. prosinca do 08. siječnja. Akcija podrazumijeva općenito i operativno preventivno postupanje, mjere sigurnosti u zonama vjerskih objekata i na mjestima javnih okupljanja, mjere sigurnosti cestovnog prometa te nadzor državne granice. U tom je periodu u prodaji i povećana je upotreba pirotehničkih sredstava.

Pirotehnička sredstva i prodaja
Pirotehnička sredstva za zabavu razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama.
I. razred:
- pirotehničke igračke, tj. beng. šibice
- naboji za dječje pištolje
- konfeti-bombice
- pucajući ulošci za cigarete
- bomboni
- žabice
- čepovi i vrpce
- pasje bombice
- šibice sa zlatnom i srebrnom kišom
- naboji koji eksplodiraju pod nogama
- male petarde
- drugi sl. proizvodi.

Pirotehnička sredstva za zabavu razreda II. mogu se prodavati u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju pirotehničkih sredstava za zabavu, osobama starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja. Njih mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali pod nadzorom roditelja ili skrbnika.
II. razred:
- petarde
- žabice
- konfeti za sobnu uporabu
- manje rakete
- drugi sl. proizvodi.
III. razred:
- rakete
- fontane
- vatrometne kutije
- redenici
- petarde sa bljeskom
- rimske svijeće.

Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II i III zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.
Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina.

Kazne
Za nepoštivanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kn, te oduzimanje predmeta prekršaja (Članak 30. Zakona o eksplozivnim tvarima (“Narodne novine” br. 178/04, 109/07 i 67/08), naravno za maloljetnike odgovaraju roditelji ili skrbnici.

Stampa

euprojekti

logo-small

    Ente turistico del Comune di Ližnjan-Lisignano // Krasa 7, 52204 Ližnjan // T/F: +385 52 578 426 // e-mail: info@liznjaninfo.hrHTZTZIZ