Plave morske dubine bile su kroz stoljeća izrazito velikodušne prema stanovnicima Ližnjana od kojih su mnogi svoj životni vijek proživjeli kao ribari. Umješnost ribarenja te vještinu pripremanja ribljih jela uspješno čuva tradicionalna ližnjanska fešta koja u jednom danu donosi pregršt uzbuđenja i zabave. Jedriličarska regata "Ližnjanka", Ribarska noć i Brodet kup Ližnjan održat će se 8. srpnja u uvali Kuje na radost svih onih koji su čekali njezin povratak.

Omiljena lokalna fešta južne Istre vraća se u još bogatijem izdanju s programom koji će posjetiteljima pružiti priliku da kroz sport, zabavu, gastronomiju i glazbu upoznaju i dožive ližnjansku ribarsku baštinu te da provedu nezboravnu noć u uvali Kuje u kojoj su se još u prapovijesno doba sidrile brodice i brodovi.

JEDRILIČARSKA REGATA LIŽNJANKA U 11 H

Početak programa obilježit će brojna jedra željna utrke na regati Ližnjanka koju organizira Jedriličarski klub Delfin. Natjecatelji će iskoristiti dobre vjetrove uvale Kuje kako bi što prije stigli na cilj i osvojili bodove za Argonaut kup, dok će posjetitelji moći uživati u adrenalinu i ljepoti prizora.

BALINJERADA

Balinjerada od 16:30 u ulici Pod Vrh u Ližnjanu

RADIONICE "MORSKI SVIJET IZBLIZA" U 18 H

Priliku za upoznavanje morskog svijeta iz neposredne blizine pružit će radionica biologa Nevena Iveše s mnoštvom edukativnog sadržaja za male i velike. Neposredna blizina podrazumijeva spremnike u kojima će se naći raznovrsni stanovnici morskih dubina netom izvučeni ribarskim mrežama i koji će, nakon što posjetiteljima pokažu po čemu su specifični, biti vraćeni u more. Na zabavan i interaktivan način Neven Iveša predstavit će ribe, rakove, zvjezdače i ostale morske životinje koje žive u Ližnjanskom akvatoriju te objasniti njihovu važnost za ekosustav.

BRODET KUP LIŽNJAN U 18 H

Ribarska noć nezamisliva je bez ribljih specijaliteta, a u Ližnjanu titulu najvažnijeg zauzima brodet kojem je posvećen kup odnosno natjecanje ekipa u spravljanju najukusnijeg brodeta! "Naoružani" loncem, priborom i tajnim sastojcima kreću u poduhvat kojim će svaki tim 12,5 kg svježe ribe (raža, kadel, grdobina, sipa, kanoče) pretvoriti u rapsodiju okusa, mirisa i uživanja u slasnim zalogajima koji će se besplatno dijeliti posjetiteljima.

LJETNA NOĆ POD ZVIJEZDAMA PUNA GLAZBE I ZABAVE

Nakon dana prepunog događanja u kojem će uživati sva čula, ližnjanska Ribarska noć ispunit će očekivanja i svih onih željnih dobre atmosfere i glazbe do dugo u noć za što će biti zaduženi klapa Intrade, bandovi Funbox i Škico Acoustic band te DJ Smile .

Atraktivnu Ribarsku noć u Ližnjanu i Brodet kup organizira TZ Općine Ližnjan uz svesrdnu pomoć Općine Ližnjan. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a partner na projektu je TZ Općine Fažana.

Ne propustite tradicionalni događaj koji na najljepši i najzabavniji način spaja more i Ližnjan!

 

 

Za iznajmljivače

Za vikendaše

Za nautičare

Turistički ured

Turistička zajednica Općine Ližnjan

Krasa 7
52204 Ližnjan
Tel: +385 52 578 426
E-mail: 
info@liznjaninfo.hr 
tic@liznjaninfo.hr 

EU fondovi