Brošura s receptima - Ribarska noć 2022.
Martinjski kolač
U Ližnjanu se za Martinju spravlja „kolač“ koji je zapravo posebna vrsta kruha koji se pravi samo za Martinju ili za svadbu. Posebnost kolača je njegov kružni oblik i ukrašavanje gornje strane. S ključem se urezuju spojeni krajevi jedan preko drugoga. Kolač se ne reže nožem već se lomi rukama.
Sastojci:
1kg brašna
1 kvasac
1 žlica šećera
5 dkg masti ili maslaca
1 dcl mlijeko
voda
sol
malo rakije ili ruma
kora jednog limuna
Recept za kolač je sljedeći: umiješaju se sastojci, malo masti ili ulja, brašno, voda, kvasac, kora od limuna, a može se dodati i vanilin šećer. Smjesu umijesiti tvrđe od kruha, oblikovati i staviti peći.
Busolade
U Šišanu kao posebnost izdvajaju busoladi, kolačiće od krušnog slatkog tijesta koji se peku u vrućem ulju.
Sastojci:
1kg brašna
2 kvasca (svaki po 4g)
šećer
1 l ulja
mlijeko
voda
sol
Priprema:
Brašno stavimo na kup i napravimo mu rupu u sredini u koju stavimo kvasac i šaku šećera. Sastojke prelijemo sa mlakom vodom i putimo da se digne. U jednom lončiću stavimo 1/2 l vode, žlicu soli i malo mlijeka (otprilike pola čašice) i 2 žlice ulja. Sve zajedno pomiješamo do dobivanja kompaktne mase. Potom tijesto porežemo na komade veličine prsta na ruci i spojimo krajeve. Busoladine složimo na daski sa strane i pokrijemo ih krpom da se tijesto još malo digne. U jednoj većoj posudi stavimo ostatak ulja kojeg zagrijemo na vatri. Busoladine frigamo dok ne dobiju zlatno smeđu boju, potom ih vadimo i sušimo kuhinjskim papirom kako bi uklonili višak ulja. Pokrijemo ih šećerom po želji i poslužimo.
Dobar tek.