Ližnjan je ribarsko selo s prirodno zaštićenom lukom smješteno na malom poluotoku na samom jugu Istre. Mjesto promatra čisto modro more i Kvarnerske otoke u svojoj punoj ljepoti.

Postoji čak 28 km prekrasnih i netaknutih plaža koje  su uglavnom stjenovite. Slikovita lučica reći će Vam da se nalazite u mjestu koje od davnina živi od blagodati podmorja. Podmorje uz obalu Marlere i djelom na području uvale Kuje otkriti će vam jednu od posljednjih livada cvjetnica morske trave ili Voge. Osim uobičajenih stanovnika Jadranskog mora, u ližnjanskom podmorju nalazi se i potopljena talijanska krstarica „Cesare Rossarol“ koja privlači brojne ronioce. Izviđačka krstarica dugačka je 85 i široka 8 metara, a potopljena je 16. studenog 1918. nakon što je naišla na minu. Osim krstarice, u ližnjanskom podmorju možete istražiti i antičke brodove potonule usred nevremena. Ovaj skroviti kutak netaknute prirode, čistog mora i razvedene obale što u njega uranja stijenjem i šljunkom svakom će namjerniku otkriti svoju ljepotu.

Osobito obilježje fauni daje ptica žuta pčelarica, endemska i zaštićena vrsta koja na poluotoku Marlera ljeti neometano obitava u svom prirodnom okruženju.

Povijest ovoga malog mjesta je uistinu fascinantna o čemu svjedoče nalazišta naselja starog preko 7000 godina, ostatci rimskih vila, komadići amfora i starih potopljenih brodova koji se još nalaze u njegovom podmorju. Idealno je mjesto za ljubitelje prirode i za one koji se žele odmoriti podalje od prometa, a u isto vrijeme ostati blizu zabavnih sadržaja turističkog centra.

Stanovnici ovoga mjesta osim turizmom danas se bave i ribarstvom kao i tisućama godina prije. Neotkriven dragulj, smješten ispred njegovih obala je otočić Levan, s prekrasnom pješčanom plažom i nekoliko ugostiteljska objekta, idealno mjesto za one željne avanture i drugačijeg morskog iskustva.

Od povijesnih znamenitosti posjetite crkvicu Gospa od Kuj ( iz 17.st. sagrađena na mjestu nekadašnje rimske vile) i crkvu Sv. Martina (iz 1879. godine smještena u staroj jezgri Ližnjana, trobodna je građevina izgrađena u neoromaničkom stilu). U Ližnjanu se tijekom ljeta priređuju brojne fešte a najpoznatije su tradicionalne pučke fešta „Ližnjanska noć“ , „Ribarska noć i Brodet cup“ i Velika Gospa „Svetica“ - pučka fešta s glazbom i gastronomskim specijalitetima. Dok ste u Ližnjanu ne propustite posjetiti i ostale brojne manifestacije i sajmove, kao i  veće turističke destinacije u neposrednoj blizini kao što su Pula, Poreč i Rovinj.

Info map

 

Za iznajmljivače

Za vikendaše

Turistički ured

Turistička zajednica Općine Ližnjan

Krasa 7
52204 Ližnjan
Tel: +385 52 578 426
E-mail: 
info@liznjaninfo.hr 
tic@liznjaninfo.hr 

EU fondovi

InfoCovid